Dins del conjunt de compensacions que els/les treballadors/es reben d’una empresa, trobem els obsequis lliurats en moments específics com la celebració de la Nadal, l’aniversari de l’empresa o altres esdeveniments especials com el naixement d’un fill o una boda.
Malgrat que algunes empreses considerin aquests regals com a una forma addicional de retribució i que d’altres els utilitzen com a incentiu en determinats moments, és essencial comprendre les implicacions fiscals d’aquests gestos. Tant l’empresa que fa el regal com l’empleat que el rep han de declarar-los, encara que les repercussions per a cadascun puguin variar substancialment.
Pel/Per a la treballador/a:
- Per als empleats, Hisenda considera que l’obsequi lliurat per l’empresa és una retribució en espècie, i, per tant, s’ha de declarar com qualsevol altra remuneració.
- Des del 2014, els empleats també han de cotitzar a la Seguretat Social pel valor dels regals, el qual passarà a formar part de la base de cotització de l’empleat.
Per a l’empresa:
- L’empresa que realitza el regal té una sèrie d’avantatges i obligacions fiscals que ha de complir.
Pel que fa a l’IVA, aquest no és deduïble, llevat de casos excepcionals, en la compra de béns o serveis per a clients, assalariats o tercers. - Pel que concerneix a l’Impost de Societats, és deduïble sempre que compleixi uns requisits, com ara que el regal sigui part de les pràctiques i costums de l’empresa.
Requisits perquè un regal sigui deduïble:
- Ha d’estar vinculat a l’activitat de l’empresa.
S’ha de justificar adequadament amb una factura (en alguns casos, s’admeten rebuts).
Cal que es registrin a la comptabilitat.
És crucial comprendre les conseqüències fiscals dels regals d’empresa tant per als treballadors com per a les empreses. Mantingueu-vos informats i assegureu-vos de complir amb les obligacions fiscals per evitar problemes. En cas de dubtes addicionals, estem aquí per ajudar-vos.