Sabies que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una nova mesura per abordar l’escassetat d’habitatges i garantir el dret a l’habitatge per a tots els ciutadans?

Aquesta mesura és la limitació del preu del lloguer en 140 municipis del territori. T’expliquem els detalls!

Quan serà efectiva aquesta nova limitació?

A partir del 16 de març de 2024 s’aplica la limitació del preu del lloguer en aquells municipis on la manca d’habitatges a preus assequibles fa difícil trobar una llar o mantenir el que ja es té.

Quina és la seva durada?

La durada de la declaració de zona de mercat residencial tensat és de tres anys des de la seva entrada en vigor, amb possibilitat de prorrogar-la anualment. 

Quins són els criteris d’elecció dels municipis?

Els criteris per incloure els municipis en aquesta zona es basen en diversos factors, com ara que les persones o famílies destinin més del 30% dels seus ingressos al pagament del lloguer o la hipoteca, o que els preus del lloguer hagin experimentat un augment acumulat d’almenys 3 punts per sobre de l’IPC en els darrers 5 anys.

Quins són els municipis?

Els 140 municipis que han estat declarats com a zona de mercat residencial tensat els podràs trobar a la llista oficial de la Generalitat: https://habitatge.gencat.cat/ca/ambits/preus-ingressos-i-zones/limit-preu-lloguer/llistat-municipis-zmrt/

La limitació del preu del lloguer s’aplica als contractes d’habitatges destinats a residència permanent situats en aquests municipis, amb algunes excepcions.

Quines són les excepcions?

Aquesta mesura no s’aplica en habitatges de protecció oficial, habitatges integrats en xarxes públiques d’inserció o mediació per al lloguer social, habitatges de lloguer destinats a polítiques socials, de caràcter assistencial o de lloguer social obligatori.

Tampoc en habitatges d’ús turístic o d’altres que no estiguin destinats a residència permanent.

Com es regula?

  • Un cop és aplicada la clàusula d’actualització anual, no pot superar el del contracte vigent els últims 5 anys.
  • Si la propietat és d’un gran tenidor, no pot superar el preu de l’índex estatal de referència del preu del lloguer, és a dir, s’aplica una doble limitació i serà efectiu el preu més baix.
  • Si la propietat no ha estat llogada des de fa 5 anys, el preu ha de ser inferior al preu de l’índex de referència del preu del lloguer.

Aquesta nova normativa busca proporcionar un marc més equitatiu i sostenible per al mercat de l’habitatge a Catalunya, assegurant que el dret a un habitatge digne sigui accessible per a tothom.

Necessites ajuda o més informació? Contacta amb Adase Consulting! 

Font: Gencat https://habitatge.gencat.cat/ca/ambits/preus-ingressos-i-zones/limit-preu-lloguer/