L’excedència voluntària, regulada a l’article 46 de l’Estatut dels Treballadors, és el dret de qualsevol treballador/a de l’empresa de suspendre per un temps la relació laboral que us vincula, per les raons que consideri. Cal tenir en compte que això no implica la finalització definitiva de la relació laboral, ja que existeix un dret preferent de reincorporació. No comporta, però, la reserva del lloc de treball.
Si un treballador/a de l’empresa sol·licita una excedència voluntària, s’han de seguir uns tràmits pertinents. Segueix llegint per conèixer tot el que cal saber si un treballador/a la demana!
Període de l’excedència
El període no pot ser inferior a 4 mesos ni superior a 5 anys, encara que per conveni col·lectiu, es pot ampliar aquest termini. A més, es pot prorrogar, és a dir, es pot sol·licitar inicialment una excedència de tres anys, i demanar l’ampliació després de finalitzar aquest període, sempre que no se superin els 5 anys.
Requisits mínims del treballador/a
- Portar, com a mínim, un any a l’empresa. És totalment indiferent el tipus de contracte, ja sigui indefinit, temporal, de formació o en pràctiques.
- Si s’ha sol·licitat anteriorment una excedència, han d’haver transcorregut 4 anys des de la seva finalització.
Les obligacions com a empresa
Com a empresa, s’ha d’acceptar la readmissió en les mateixes condicions laborals anteriors a l’excedència, en el lloc de treball o un altre de similar categoria*. És a dir, la vacant continua activa i necessites cobrir-la de nou, tens l’obligació de fer-ho amb el treballador/a de l’excedència, si així ho sol·licita.
A més, si es produís aquesta vacant, és una obligació per part de l’empresa comunicar-ho, ja que en el cas d’ometre la informació pel treballador/a, ho pot reclamar en forma d’indemnització pels danys i perjudicis per l’import.
D’altra banda, el temps que el treballador/a ha estat d’excedència no computa a efectes d’antiguitat i no es tindria en compte en el cas d’una indemnització per acomiadament.
*L’excedència no implica una reserva de lloc de treball sinó un dret de reingrés preferent.
Les obligacions com a treballador/a
El treballador/a ha de respectar la bona fe contractual i complir amb el seu deure ètic de no treballar en una altra empresa de la competència (encara que sí que ho podria fer en un àmbit laboral diferent).
En cas de no ser així, l’empresa no tindria l’obligació de readmetre el treballador/a i podria tramitar un acomiadament per causes disciplinàries, sense cap dret a indemnització.
A més una vegada arribat el moment de la reincorporació, el treballador/a ha de sol·licitar de nou la seva incorporació o, en cas contrari, perdria els seus drets.
Procés per sol·licitar-la
Cal saber que no existeix cap procediment específic ni legal. El procés més habitual és la notificació per escrit a l’empresa amb la indicació de data d’inici i de finalització.
És necessari el preavís?
Encara que no està establert per l’Estatut dels Treballadors, sí que dependrà del conveni col·lectiu. El temps habitual és que s’estableixin quinze dies de termini per poder fer front a aquesta nova situació.
Es pot denegar?
Hi ha algunes situacions en què l’empresa pot limitar aquesta sol·licitud:
- Per dificultats en trobar un substitut/a (ja sigui perquè el treballador/a és estrictament necessari/ària o perquè trobar un reemplaçament per la posició és complicat).
- Que altres treballadors es trobin en excedència en aquest mateix període.
- Dificultats econòmiques o organitzatives.
Tot i això, els convenis col·lectius poden establir normes sobre quan es pot limitar la concessió del dret a l’excedència voluntària.
Necessites més informació o assessorament pel teu cas?
A Adase Consulting t’ajudem en el que puguis necessitar!